AED’s

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een apparaat dat bij een hartstilstand het hartritme weer kan herstellen door het geven van een elektrische schok.

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Hierdoor wordt het bloed niet meer door het lichaam gepompt. Dit heet ook wel ventrikelfibrilleren. Door het geven van een elektrische schok met een AED wordt het hart gereset en kan het weer normaal gaan kloppen. Dit heet ook wel defibrilleren.

Binnen zes minuten hulp

Stichting Reanimatie Aalsmeer Kudelstaart streeft naar een zes-minutenzone in de gemeente Aalsmeer. In zo’n gebied wordt bij een hartstilstand binnen zes minuten 112 gebeld, gestart met reanimeren en een AED ingezet. Want als dit binnen de cruciale zes minuten gebeurt, is de kans op overleven het grootst.

Voor een zes-minutenzone zijn twee zaken noodzakelijk:

  • ♥ Voldoende goed getrainde burgerhulpverleners
  • ♥ Voldoende beschikbare AED’s

Burgerhulpverleners

In Aalsmeer en Kudelstaart zijn burgerhulpverleners actief die via het landelijk oproepsysteem HartslagNu worden gealarmeerd bij een hartstilstand in de buurt. Zij gaan naar het slachtoffer en starten met reanimeren en/of halen de dichtstbijzijnde AED op terwijl de ambulance onderweg is. Hiermee vergroten zij de overlevingskans van het slachtoffer.

Meer AED’s in Aalsmeer

Voor het opzetten van de zes-minutenzone zijn meer AED’s nodig in onze gemeente. Het is belangrijk dat deze AED's ook zijn aangemeld bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Heeft u een AED, of denkt u erover om een AED aan te schaffen? Dan komen wij graag met u in contact. Stuur ons een e-mail: info@reanimatieaalsmeerkudelstaart.nl.

Waar zijn nog AED’s nodig?

HartslagNu en de Hartstichting hebben samen in kaart gebracht waar in Nederland nog AED's nodig zijn om tot een landelijk dekkend AED-netwerk te komen. Ook in Aalsmeer hebben wij nog AED's nodig. Bekijk de kaart op de website van de Hartstichting en ontdek of in uw buurt nog een AED nodig is.